Sokowirówki

Obecnie można powiedzieć, że sokowirówki to najtańszy rodzaj urządzeń do przygotowywania soku. Najważniejsze zadanie wykonuje w tych sprzętach wirujące sito, którego ścianki pokryte są otworami a dno ma specjalne ostrza. W czasie pracy urządzenie wykonuje do 12 tysięcy obrotów na minutę w zależności od modelu. Tworzy się siła odśrodkowa, która działa na surowiec znajdujący się wewnątrz sita sokowirówki i spycha go do bocznych ścian.

Sokowirówka

Ostrza wirujące w urządzeniu razem z sitem będą dokładnie go ścierać, tak że można uzyskiwać jednolitą masę. Następnie miąższ taki dociskany jest do ścian sita i zawarty tam sok odprowadzany będzie przez mikrootwory. Wyciśnięty tak sok będzie wypływał przez otwór spustowy wirówki do naczynia, które obok będzie podstawione. Odsączony miąższ pozostaje w sicie i zostaje usunięty przez otwór wylotowy. Niektóre urządzenia mają również opcję automatycznego usuwania miąższu. Takie rozwiązanie sprawia, że sprzęt może pracować bez przerw, bez ręcznego opróżniania sita w trakcie użytkowania, ale to będzie się wiązać z mniejszym uzyskiem soków.

Soki z sokowirówki

Sok z sokowirówki ma dość klarowną ale raczej rzadką konsystencję. Posiada on również mniej cennych składników odżywczych niż taki sok jaki będzie się dało uzyskiwać z użyciem wyciskarki. Spowodowane będzie to tym, że wirówki nie są w stanie efektywnie wydobywać tych substancji, które będą się znajdować wewnątrz komórek roślinnych. Odsączają część soku i resztę pozostawiają w miejscu, gdzie okazuje się, że miąższ nadal jest wilgotny. Dodatkowo będzie również dochodziło do napowietrzenia takiego soku. Jest on dość szybko utleniany a zawarte w nim substancje giną.

Wyciskany sok

To sprawia, że ten sok będzie miał rzeczywiście mało tych wartości, które są dla zdrowia najważniejsze i dlatego będzie trzeba go spożywać zaraz po jego przygotowaniu. Sokowirówki dają więc okazję do szybkiego przygotowywania soku i z dużą mocą poradzą sobie z tym w krótkim czasie. Jednak wad będzie tam więcej. Niestety ilość tych wartości odżywczych będzie tam niewielka a jednocześnie będzie również problem z tym, by pracować z warzywami liściastymi czy owocami jagodowymi. Dodatkowo sok przygotowywany z użyciem wirówki niestety będzie wiązał się z tym, że sporo soku będzie utraconego ponieważ miąższ pozostanie mokry.

Autor

Monika Kowalczyk

Redakcja psy-raciborz.com.pl